Barn Conversion – Ladock

CSA Ref:- 1158

As part of a complex of agricultural barns, in the grounds of a Cornish Manor, this delightful, stone built Mill was disguised by a series of 19th and 20th century pole barns. At their heart, lay this charming 18th century barn, which, when opened up, began to reveal it’s secret origin as a mill, including the 20ft deep wheel pit on the western side. The man-made watercourses to serve this mill have long since gone, but the fabric of the structure remained. CSA were employed to gain planning permission to convert this, for the owners, into their perfect retirement home.

The wheel pit was a fantastic feature which has been used to create a stunning and unusual large volume entrance hallway, with an open tread oak staircase hovering over the former pit, creating a galleried entrance area. The house has been configured to maximise the stunning roof structure, by creating a reverse level house with a vast, open plan kitchen, living, dining room at first floor. Exposed white oak trusses dominate this space and the stonework has been exposed so the history of the building is readily visible internally. The use of conservation roof lights allow natural light to bathe the entire living space, despite relatively modest window openings in the historic fabric of the building.

This sensitive Mill conversion has created a fantastic five bedroom house of approximately 3,500sqft.

CSA Architects provided full architectural services from concept to completion in December 2012.