Private Home – Tintagel

CSA Ref:- 2428

This location is unique and set in isolation, overlooking the mystical, ancient island and castle at Tintagel. Subsequently, to design a contemporary home in this most sensitive location, in the shadow of a scheduled ancient monument, within the Area of Outstanding Natural Beauty presented a significant challenge; one which CSA relished. Two previous architects had tried and failed to gain planning permission here, including for a high profile former owner. The site itself is perched on the cliff tops of Tintagel, with challenging topography, overlooking the heathland and network of coastal paths that adorn the area. The existing house had been derelict for nearly 10 years and more recently subject to a fire, having been extensively vandalised in that time.

The client wanted to create a home of the highest quality, befitting for this unique location. From the outset, we here at CSA had a grand vision, to create a home that would be a contemporary twist on a bronze age castle, with subtle references to historic architectural conventions. The form of the building utilises the existing quarry and plateau as a “keep” at the heart of a curved floor plan. The ground floor is set into the hillside and uses local stone, buttressed walls to create a protective armature in this exposed location. The central courtyard allows south light to penetrate through, lighting the whole building, whilst views to the north are maximised. The open plan, oak framed, green roof structure ties the building together and connects the structure back into the hillside. The final component is a Corten steel clad tower on one end of the building, which is created using geometric forms, taken from the quarry face, both in terms of texture and colour. The landscaping maintains this theme throughout the whole plot, as does the interior detailing. This design was so innovative, in such a sensitive location that, at the planning stage, Cornwall Council’s planning department asked us to present to their Design Review Panel, who usually only meet to review major projects and do not normally comment on single dwellings; the design was so highly commended, planning permission was subsequently passed by delegated powers.

This 8,000sqft house achieved planning permission and CSA are currently working with the client to enable construction to commence shortly.